Политика за колачиња

Нашата веб-страница користи колачиња (мали текстуални датотеки), кои овозможуваат подобро функционирање на страницата, но и подобро искуство за вас додека ја користите. Академик ДООЕЛ Скопје, како сопственик на www.akademik.mk и prodavnica.akademik.mk се труди да ја почитува вашата приватност и да ги заштити сите ваши лични податоци што се собираат при посетата на веб-страницата, и дејствува како контролор на личните податоци во согласност со Законот за заштита на личните податоци.

Внимателно прочитајте ја оваа Политика за колачиња, која ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб-страницата и целите за нивна обработка, за да бидете информирани за сите детали околу користењето на колачињата и информациите што ги собираме за вас и од вас.

Доколку имате прашања, контактирајте со нас на akademik@akademik.com.mk. За повеќе информации за заштита на правата на приватност во нашата компанија, прочитајте ја нашата Политика за приватност.

Дефиниција на колачињата

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки кои се испраќаат од веб-страниците што ги посетувате и се зачувуваат на вашиот уред.

Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат за ваша идентификација при повторна посета.

Колачињата поставени од сопственикот на веб-страницата или од давателот на услуги (во овој случај Академик ДООЕЛ Скопје) се нарекуваат „колачиња на првата страна“. Колачињата што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб-страницата, се нарекуваат „колачиња на трети страни“.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат на уредот на корисникот за временски период определен во самото колаче. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб-страницата што го има поставено тоа колаче.

Колачиња за сесија: овие колачиња им овозможуваат на операторите на веб-страниците да ги поврзат дејствијата на корисникот за време на сесијата во прелистувачот од каде што пристапува корисникот. Сесијата почнува кога корисникот ќе го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога корисникот ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. Колачињата за сесија се создаваат привремено. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите колачиња за сесија се бришат.

Кои колачиња ги користиме и зошто?

На оваа веб-страница користиме колачиња од следните причини:

  • за техничко функционирање на веб-страницата;
  • за собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
  • за да запомниме/да се потсетиме дали се согласувате (или не се согласувате) со нашето користење на колачиња на оваа веб-страница;
  • за цели на директен маркетинг.

Кога ја посетувате нашата веб-страница, можеме да собереме некои податоци од вашето пребарување, како на пример IP-адресата, потоа која содржина од веб-страницата сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб-страница сте биле пренасочени.

Кога ја посетувате нашата веб-страница, користиме услуга на трета страна Google Analytics за да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту пак е овозможено Google да го открие идентитетот на оние што ја посетиле нашата веб-страница.

Кога бараме ваша согласност

За сите колачиња е потребна ваша согласност.

Ваша согласност бараме пред да ги поставиме колачињата на вашиот уред. Согласност можете да дадете со кликнување на соодветното копче на банерот што ви е прикажан на почеток на вашата посета. Доколку не сакате да дадете согласност или доколку сакате да ја повлечете согласноста за кои било колачиња, во кое било време, ќе треба да ги избришете и да ги блокирате, односно да ги оневозможите колачињата преку поставките на прелистувачот (видете подолу во оваа Политика како да го направите тоа). Имајте предвид дека оневозможувањето на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб-страницата и може да ве спречи да имате пристап до одредени делови на веб-страницата.

Како да ги избришете или да ги блокирате колачињата

Повеќе прелистувачи овозможуваат одредена контрола на повеќето колачиња преку поставките на прелистувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и функционалните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до целата веб-страница или до одредени нејзини делови.
Промена на поставките за колачиња. Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито “Options” или “Preferences” на вашиот прелистувач. За да ги разберете овие поставки, може да ви бидат корисни следните линкови. Во спротивно, треба ја користите опцијата “Help” во вашиот прелистувач за повеќе детали.

Повеќе информации

За да дознаете повеќе за колачињата, вклучително и како се поставени, како да управувате со нив и како да ги избришете, посетете ја страницата www.aboutcookies.org.

Листа на колачиња што се користат на нашата веб-страница

WooCommerce

Functional

Usage

We use WooCommerce for webshop management. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Functional

Name
Expiration
session
Function
Store items in shopping cart
Name
Expiration
session
Function
Store performed actions on the website
Name
Expiration
persistent
Function
Name
Expiration
session
Function
Store performed actions on the website
Name
Expiration
session
Function
Store performed actions on the website
Name
Expiration
session
Function
Store items in shopping cart
Name
Expiration
1 day
Function
Store items in shopping cart

Automattic

Statistics

Usage

We use Automattic for website development. Read more

Sharing data

For more information, please read the Automattic Privacy Statement.

Statistics

Name
Expiration
session
Function
Store a unique user ID

JetPack

Statistics

Usage

We use JetPack for advertising. Read more

Sharing data

For more information, please read the JetPack Privacy Statement.

Statistics

Name
Expiration
30 minutes
Function
Name
Expiration
1 year
Function
Store referrer ID's

Complianz

Functional

Usage

We use Complianz for cookie consent management. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties. For more information, please read the Complianz Privacy Statement.

Functional

Name
Expiration
365 days
Function
Store accepted cookie policy ID
Name
Expiration
365 days
Function
Store cookie consent preferences
Name
Expiration
365 days
Function
Store cookie consent preferences
Name
Expiration
365 days
Function
Store cookie consent preferences
Name
Expiration
365 days
Function
Store accepted cookie policy ID
Name
Expiration
365 days
Function
Store cookie consent preferences
Name
Expiration
365 days
Function
Store cookie consent preferences

Google Analytics

Statistics

Usage

We use Google Analytics for website statistics. Read more

Sharing data

For more information, please read the Google Analytics Privacy Statement.

Statistics

Name
Expiration
2 years
Function
Store and count pageviews

Miscellaneous

Purpose pending investigation

Usage

Sharing data

Sharing of data is pending investigation

Purpose pending investigation

Name
explat-experiment--woocommerce_test_experiment
Expiration
Function
Name
explat-experiment--woocommerce_tasklist_progression
Expiration
Function
Name
cmplz_consent_status
Expiration
365 days
Function
Name
cmplz_preferences
Expiration
365 days
Function
Name
cmplz_statistics
Expiration
365 days
Function
Name
cmplz_choice
Expiration
365 days
Function
Name
store_noticead35560d524bc99d22b7fd1fd808e357
Expiration
Function
Name
wp-autosave-1
Expiration
Function
Name
wp-saving-post
Expiration
Function
Name
_gid
Expiration
Function
Name
cmplz_consenttype
Expiration
365 days
Function
Name
cmplz_consented_services
Expiration
365 days
Function
Name
cmplz_banner-status
Expiration
365 days
Function
Name
metaslider-vuex-1
Expiration
Function
Name
explat-experiment--woocommerce_tasklist_progression_headercard_2022_04
Expiration
Function
Name
explat-experiment--woocommerce_tasklist_progression_headercard_2col_2022_04
Expiration
Function
Name
explat-experiment--woocommerce_tasklist_progression_headercard_2022_05
Expiration
Function
Name
_grecaptcha
Expiration
Function
Name
wf-scan-issue-expanded-4465
Expiration
Function
Name
explat-experiment--woocommerce_tasklist_progression_headercard_2col_2022_07
Expiration
Function
Name
explat-experiment--woocommerce_tasklist_progression_headercard_2022_06
Expiration
Function
Name
explat-experiment--woocommerce_tasklist_progression_headercard_2col_2022_06
Expiration
Function
Name
explat-experiment--woocommerce_tasklist_progression_headercard_2022_07
Expiration
Function
Name
explat-experiment--woocommerce_tasklist_progression_headercard_2col_2022_05
Expiration
Function
Name
pvc_visits
Expiration
Function
Name
wp_lang
Expiration
Function
Name
wpEmojiSettingsSupports
Expiration
Function

Контактирајте со нас

За какви било прашања слободно контактирајте со нас на: akademik@akademik.com.mk