Попуст!

Закон за управните спорови

650,00 ден (619,05 ден без ДДВ )

На залиха

ВАЖНО: Вршиме достава само во Р. С. Македонија. За дополнителни информации, контактираjте не на akademik@akademik.com.mk.

IMPORTANT: Delivered only on the territory of R. N. Macedonia. For any additional information, please contact us at akademik@akademik.com.mk.

Опис

Ова дело дефинитивно ја надополнува празнината која ја оставија измените на Законот за управни спорови со последните негови измени од 2010 година. Пречистен текст на ЗУС не е донесен, така што интегралниот текст на Законот во овој Коментар е дело на самите автори, со укажувања како гласела односната одредба пред измените и дополнувањата на ЗУС од 2010 година.

Употребувајќи го компаративното право, како и насоките прифатени од меродавните фактори од ЕУ, а посебно со новото законодавство, теоретските разгледувања и практиката на оваа област во Р. Србија и Р. Хрватска, како и со она што правната мисла и практика го постигнала во врска со примената на претходните закони за управните спорови , спецификата, големината и неопходноста на овој авторски труд, оди многу повеќе од само едноставен Коментар на ЗУС.

Изработен со нималку лесната задача да придонесе кон правилно применување на законското одредување на управносудската постапка, користејќи ја притоа и скромната објавена судска практика создадена после измените од 2010 година, но и богатата претходна судска практика, авторите настојуваат своите согледувања во врска со одделните одредби од Законот да ги изразат јасно и прецизно. Токму затоа, овој Коментар по својата намена спаѓа во оние во кои проблематиката е обработена од практичен аспект и за практиката, на начин на кој се укажува поврзаноста на одделни членови од законот со други негови членови и со целината на Законот, но и со одредбите од други закони, што овозможува секоја одредба да се согледа во целосноста на законот, на одделните гранки од правото, а некаде – и во целината на правниот систем.

Во согледувањето на целокупноста на Законот, особено се од помош и бројните изводи од судски одлуки, примерите на тужби, одговори на тужби и жалби, како и предметниот регистар, на тој начин пружајќи соодветен придонес во примената на овој дел од правото со кој се уредува управносудската постапка

Дополнителни информации

Автор/и

,

Издавач

Академик

Страници

588

Година

ISBN

978-9989-833-85-4

Рецензии / Reviews

Сѐ уште нема препораки.

Оценете го производот “Закон за управните спорови”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.